Op 10 maart j.l. heb ik bij het BAG (Bosch Astrologisch Genootschap) mijn voorlopig laatste lezing gehouden over de kosmologische oorsprong van elementenleer en de rol van elementen in de horoscoop. Dit materiaal komt voort uit de scriptie die ik schreef voor de MA in Myth, Cosmology and the Sacred, waarin de Jungiaanse benadering van elementen wordt afgezet tegen klassieke, Griekse benaderingen. Ik heb deze lezing, in uiteenlopende varianten, op een aantal plekken in binnen- en buitenland gegeven. Voor mij is het nu even genoeg, want het verhaal evolueert. De studie naar elementen heeft me bij tal van nieuwe kosmologische en astrologische thema’s gebracht die ik de komende jaren verder wil uitdiepen. Hieronder een samenvatting van de lezing zoals ik die heb gegeven.
Inhoud van de lezing
Elementen zijn …nu ja…elementair. Maar wat zijn het nu werkelijk? En op welke wijze helpen ze ons bij de duiding van een horoscoop? Zouden we in staat zijn een duiding van een horoscoop te doen op basis van enkel de elementenverdeling? Elementen raken aan het diepste mysterie van de astrologie, omdat ze over het meest fundamentele niveau van de realiteit gaan. Daarom loont het ook zeer de moeite om hier dieper op in te gaan; de rijkheid van de elementenleer kan nauwelijks worden onderschat.
In deze interactieve lezing wordt ingegaan op de (kosmologische) achtergronden van elementen en de betekenis hiervan voor de duiding. We bespreken zowel klassieke als meer moderne invalshoeken. Hierbij is aandacht voor fundamentele vragen, zoals de vraag hoe de elementen in combinatie op elkaar uitwerken: vuur kan aarde verharden (klei), maar ook verzachten (lood), wanneer treedt welk effect op? Welk element is dominant in combinatie met een ander element? Wat is de betekenis van zwakke of ontbrekende elementen? Waarom is aarde in sommige benaderingen tegengesteld aan vuur, terwijl het in andere tegengesteld is aan lucht? In het eerste deel van de lezing worden de thema’s geïntroduceerd, in het tweede deel gaan we praktisch aan de slag met horoscoopvoorbeelden.